Præstetanker​​

Præster hører ikke til den kategori af offentligt ansatte, som bliver begavet med studieture, overdådige middage og andre privilegier! Men, for første gang i mine 19 år som præst skete undtagelsen, der bekræfter reglen: Sammen med kollegerne i Midtfyns provsti blev præsterne i Faaborg provsti inviteret på en studietur i Martin Luthers fodspor. Det skete med tanke på næste års markering af 500-året for Reformationen.

Den 3. oktober klokken tidlig om morgenen satte 24 præster sig op i en bus og drog mod det tidligere Østtyskland, hvor Martin Luther og reformationen udfoldede sig. Det blev en lang – men hyggelig dags rejse mod aften, inden vi kunne checke ind på et hotel i Wittenberg og få lidt aftensmad.

Lutherstadt Wittenberg, som byen officielt hedder, ligger ca. 90 km sydsydvest for Berlin. Det var den by , som Martin Luther først og fremmest virkede i som universitetsprofessor og præst. Størstedelen af byens seværdigheder har da også tilknytning til reformatoren. I dag er det ganske pudsigt, at Wittenberg er blevet en form for valfartsted for lutheranere på trods af, at Martin Luther selv var forbeholden over for pilgrimsfærd! Det skyldtes, at pilgrimsrejser dengang tog op til flere måneder, og det var for længe at være væk fra familien og de daglige pligter, mente Luther.​

Slotskirken i Wittenberg har mange krummelurer! I baggrunden

Ses alterforhænget lavet af Dronningen.​

I Wittenberg er ’Lutherseværdighederne’ først og fremmest de to kirker, Luther var knyttet til. Sognekirken -Marienkirche – er den mest interessante med bl.a. den fantastiske altertavle af et andet samtidigt bysbarn, mesteren Lucas Cranach. Her fornemmer man virkelig historiens vingesus! Den anden er slotskirken, fyrstens og universitetets kirke, hvor Luther slog sine 95 teser op den 31. oktober 1517 og hvor han siden blev begravet på fyrstens foranledning. Kirken fik en voldsom medfart i efterfølgende krige og blev siden genopbygget i nygotisk stil i slutningen af 1800-tallet. Selve kirkebygningen er nogenlunde intakt, men det senere tårn er præget af sin tid. Det ligner et vandtårn med en bismarkshjelm på toppen, og kirkens interiør er nok for ’kransekageagtigt’ for mange nordboeres smag! Vi så endvidere alterforhænget, som to dage forinden blev afsløret under megen festivitas, og det mest spektakulære ved det er, at det er lavet af dronning Margrethe!

I Wittenberg kan man endvidere se Luthers Hus, hvor han boede sammen med hustruen Katarina von Bora og deres børn; der er hans universitet og endvidere er der huse, der har været hjem for andre af reformationstidens skikkelser.​

​Et andet vigtigt sted på ruten er Erfurt, den største by i delstaten Thüringen, hvor Luther blev munk og siden fordybede sig i teologiske studier. I dag er det genopbyggede augustinerkloster et mål for mange lutherpilgrimme. Klosterkomplekset er siden reformationen blevet et brugt til forskellige formål og været genstand for flere istandsættelser. Dog blev en stor del af bygningerne ødelagt under britiske luftbombardermenter i 1945, men enkelte dele af og ting fra det oprindelige kloster blev reddet. I dag er klosteret genopbygget med respekt for den oprindelige byggestil. Det bruges bl.a. til kurser og retræter, og man kan gæste sig ind i klosterets ganske komfortable værelser, hvis man har lyst til trække sig tilbage fra verdens vrimmel. Dog skal man være klar over, at der ikke er TV og wifi på værelserne, og det er ikke et sted, som børnefamilier skal søge hen! Der holdes andagter i klosterkirken to gange om dagen, nogle dage også på engelsk.

På en udflugt fra Erfurt kan man besøge den gammel ridderborg Wartburg, hvor Luther skjulte sig som fredløs i 1521 under navnet Junker Jörg. Under opholdet oversatte han det ny testamente til tysk.

Der er mange flere ting på lutherruten end de her nævnte, og har man lyst, tilbyder flere rejsebureauer ture ”I Luthers fodspor”.

Herfra skal blot lyde én advarsel: Man skal være opmærksom, hvis man ikke er til ’Eisbein mit sauerkraut”, en af tyskernes traditionelle retter! Den camouflerer sig ofte under en række andre navne på spisekortet, fandt jeg ud af til min ærgrelse! Herfra skal lyde et trefoldigt 'øv' for sprængt svineskank og surkål!

Men for elskere af rigtige herreretter er det absolut en mulighed!

​Svanninge Sogn

Ring til os​