Den nye navnelov af 2005 giver borgeren langt større valgfrihed med navnevalg ned tidligere.
Det er blevet lettere at tage sit mellemnavn som efternavn. Forudsætningen er, at mellemnavnet er båret med hjemmel i navneloven. Der er dog fortsat visse restriktioner på navne, der også bruges som drenge- eller pigefornavn.
Det er blevet muligt at tage sin ægtefælles mellemnavn.
Det er blevet muligt for samboende at få samme mellem- og efternavn, når de har boet sammen i to år.
Der er ikke frit navnevalg på alle hylder, men der er mange hylder at vælge fra!
For en nærmere beskrivelse af loven henvises til http://www.familiestyrelsen.dk , eller til http://www.personregistrering.dk , hvor man også kan hente de blanketter, der skal bruges i forbindelse med navneændringen.
Vær opmærksom på følgende:
Personer, der er fødselsregistreret i Sønderjylland (d.v.s. syd for Kongeåen) skal henvende sig med navneændringer til personregisterføreren i fødselskommunen.
Ønsker man at antage et mellem- eller efternavn, der skal hentes "tilbage i slægten", er det ansøgerens ansvar at dokumentere slægtsforholdet med behørige dåbsattester eller udskrifter af de relevante kirkebøger.
I forbindelse med nydannede navne eller antagelse af navne, man ikke umiddelbart har adgang til, skal der påregnes en længere ekspeditionstid, da sagen skal afgøres ved statforvaltningen i Sønderjylland.