Da kirken ikke er et arbejdende museum, men en levende og dynamisk organisme skal vi også vove at udtrykke den kristne tro og troserfaring med nye ord og billeder. Den tidligere højskole- forstander Poul Dam sagde rammende, at "så længe Gud ikke er død skal der skrives nye salmer".

​De fleste af vore "store" salmer kan bruges til glade såvel som sørgelige stunder. Til eksempel kan nævnes DDS 52: "Du Herre Krist, min frelser est", DDS 192 "Hil dig, frelser og forsoner, DDS 321 "O Kristelighed" og DDS 402 " Den signede dag med fryd vi ser".

​Folk opfatter dem imidlertid forskelligt, alt efter hvilke sammenhænge de husker dem fra.

​Sognepræsten hjælper gerne med at finde salmer til bryllupper og begravelser.​

​Ellers er det muligt selv at søge frem til salmerne på hjemmesiden:

https://www.dendanskesalmebogonline.dk hvor man kan finde både tekst og melodi!

​Hvad musikken angår hører jeg ofte (fra især de ældre generationer), at de foretrækker de "gode, gamle melodier, som "man" kender!

​Her er der imidlertid nogle fælder: I nogle tilfælde er de " gamle" melodier i virkeligheden de "nye"! Et eksempel er Nr. 36 " Befal du dine veje", som ofte bruges til begravelser. Mange kender den på en letløbende melodi fra 1801 ("Jeg ved på hvem jeg bygger"), men den oprindelige, dvælende melodi fra 1601 er også udbredt!

​Det er sikkert de færreste der synger "Nu falmer skoven trindt om land" på den gamle melodi!. Derimod er Johan Nebelongs "ørehænger" fra 1889 kendt af de fleste, og jeg vil gerne se den præst eller organist, som forsøger sig med den oprindelige melodi! Det vil næppe være populært!

​I tilfælde af at en salme har flere melodier, kan man høre dem på "Salmebogen online!